Dragi flavtisti,
Vabimo vas, da se nam pridružite na delavnici “Flavta gre v barok”, na kateri se bomo bolj poglobljeno posvetili štirim sonatam iz standardnega repertoarja za flavtiste na slovenskih glasbenih šolah. Delavnica bo odlična priložnost za raziskovanje baročnega obdobja ter izpopolnitev vaših glasbenih spretnosti. Delavnica je namenjena učiteljem, učencem osnovnih glasbenih šol, dijakom srednjih glasbenih šol in študentom flavte na univerzitetnem nivoju.

Podrobnosti delavnice:

Naslov: Flavta gre v barok
Datum: 2. december 2023
Čas registracije: 9:009:30
Čas delavnice: 9:3020:00
Kraj: Glasbena šola Nazarje

Mentorji:
Tanja Jarc, flavta

Katarina Nagode, flavta

Nevenka Tršan Hočevar, flavta

Luka Mlejnik Železnik, flavta

Urnik delavnice:
9:009:30: Registracija udeležencev
9:3010:00: Uvodni pozdrav in predstavitev programa
10:0011:00: Koncert na baročnih instrumentih
11:0011:30: Odmor
11:3012:30: Predavanja na izbrane teme
12:3013:30: Delo po skupinah
13:3014:30: Odmor za kosilo
14:3016:30: 4 javne učne ure
16:3017:00: Odmor za kavo
17:0019:00: 4 javne učne ure
19:0019.30: Vprašanja in odgovori
19:3020:00: zaključni glasbeni pozdrav

Na delavnici se bomo podrobno posvetili štirim sonatam iz baročnega repertoarja za flavto. Skozi kratka predavanja, učne ure in diskusijo z udeleženci in mentorji boste imeli priložnost raziskovati zgodovino, slogovne značilnosti ter tehnične vidike baročne glasbe za flavto.
Vsem učiteljem, ki se bodo udeležili seminarja, bomo izdali potrdilo o opravljenem izobraževanju v obsegu 8 ur (0,5 točke).

Prijave:
Prijave bodo odprte od 26. septembra do 24. novembra 2023. Na voljo je 8 javnih učnih ur do zapolnitev mest.

Aktivni udeleženci za svojo učno uro, izberejo eno izmed naslednjih sonat (dva stavka):
N. Chedeville: Sonata št. 3 v G-duru, op. 13 (Preludio, Andante; Allegro ma non presto; Sarabande; Corrente; Giga, Allegro)
A. Vivaldi: Sonata C-dur, RV 48 (Affettuoso, Allegro assai, Larghetto, Allegro)
B. Marcello: Sonata v B-duru, op. 2, št. 7 (Largo, Allegro, Largo, Gavotta, Minuet)
G. Ph. Telemann: Sonata F-dur, TWV 41:F2 (Vivace, Largo, Allegro)

UČNO GRADIVO DELAVNICE:

N. Chedeville: Sonata št. 3 v G-duru

A. Vivaldi: Sonata C-dur, RV 48

B. Marcello: Sonata v B-duru

G. Ph. Telemann: Sonata F-dur

Cena delavnice: Kotizacija za udeležence na seminarju je 50 EUR. Učitelj lahko v sklopu svoje prijave prijavi učenca za javno učno uro. Pasivna udeležba za učence, dijake in študente je brezplačna (prijava je obvezna!).

Prosimo, da kotizacijo poravnate na TRR: SI 56 01100-6008340956, sklic 02122023 in potrdilo o plačani kotizaciji pošljete do 24. 11. 2023 na naslov: Glasbena šola Nazarje, Zadrečka cesta 37, 3331 Nazarje ali na info@gsnazarje.si. Račun za plačilo kotizacije vam bomo izstavili po zaključku seminarja.

Veselimo se druženja z vami!
Inštitut E-Art in ekipa projekta in Glasbena šola Nazarje

INFORMACIJE:
Inštitut E-Art
eart.institut@gmail.com
041/579 260 (Luka Mlejnik Železnik) in

Glasbena šola Nazarje
karin.marinsek@gsnazarje.si
070/418 184 (Karin Marinšek)

KONCERT, sobota 2. december 2023, ob 10. uri
Dvorana Glasbene šole Nazarje
Tanja Jarc, flavta
Katarina Nagode, flavta
Nevenka Tršan Hočevar, flavta
Luka Mlejnik Železnik, flavta
Martina Okoliš, čembalo
Branimir Rezić, čembalo
Domen Marinčič, viola da gamba

Tanja Jarc, flavta

Tanja Jarc je po maturi na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana študij flavte nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je diplomirala in magistrirala v razredu zasl. prof. Fedje Rupla. Kot solistka ter članica različnih komornih skupin, zborov in orkestrov je nastopala po Sloveniji in Evropi. Aktivno se je udeležila številnih poletnih šol in mojstrskih tečajev za flavto, baročno flavto in komorno igro pri priznanih domačih in tujih glasbenikih, kot so Lucia Rizzello, Alenka Zupan, Karolina Šantl Zupan, Michael Martin Kofler, Matej Zupan; Eyal Ein-Habar, Håkon Austbø, Trio di Parma, Michel Debost, Renata Penezić in drugi. Tekom študija se je seznanila z igranjem baročne traverso flavte pri prof. Lucii Rizzello. Bil je aktivna udeleženka 1. In 2. mednarodne poletne šole in festivala »Academia Musicae Antiquae Labacensis« ter poletnega tečaja »Musica Antica 2022« v Grožnjanu. Igrala je z Baročnim orkestrom Akademije za glasbo, kot solistka – leta 2015 z izvedbo Allegra iz Vivaldijega Koncerta za 2 flavti v C-duru pod vodstvom Egona Mihajlovića in leta 2016 v Bachovem Pasijonu po Janezu, pod vodstvom Marka Vatovca. V študijskem letu 2022/23 se je izpopolnjevala na ljubljanski Akademiji za glasbo v igranju baročne flavte pri Lucii Rizzello ter v komorni igri pri Egonu Mihajloviću. Kot članica tria ETU je med drugim nastopila na 19. mednarodnem festivalu “Ars vivendi clavicembalum” v Beogradu ter na koncertu ob zaključku Mednarodnega znanstvenega simpozija 2022 “Na stičišču znanosti in umetnosti” v Ljubljani. Trenutno študira traverso flavto na salzburškem Mozarteumu v razredu Marcella Gattija.

Katarina Nagode, flavta

Katarina Nagode je flavto študirala na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu pri prof. Nilsu-Thilu Krämerju ter na Akademiji za glasbo v Pragi pri prof. Mariu Mesanyju. Dodatno se je izobraževala še na mojstrskih tečajih pri Michaelu Koflerju, Martinu Beliču, Emily Beynon, Rachel Brown, Walterju Auerju idr.

Kot orkestrska glasbenica in solistka je sodelovala s simfoničnim in opernim orkestrom Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, z Graško opero, z SNG Maribor, kot solo flavtistka je od leta 2014 do 2017 sodelovala pri opernih izvedbah in vzpostavitvi opernega orkestra v Letterkennyu na Irskem, med letoma 2014 in 2016 je bila akademistka akademije Collegium Musicum v Pommersfeldnu v Nemčiji, leta 2017 je bila članica EUphony Youth Orchestra. Igrala je pod priznanimi dirigenti kot so Karen Kamensek, Ed Spanjaard, Markus Merkel, Anton Zapf, Frank Kramer, Sigi Feigl, Aldo Ceccato, Aleksandar Markovic idr.

Na področju stare glasbe se je najprej izobraževala pri prof. Sandri Koppensteiner v Gradcu, nato pa na Univerzi Anton Bruckner v Linzu pri prof. Claire Genewein in na Mozarteumu v Salzburgu pri prof. Marcellu Gattiju. Oba študija je zaključila z odliko. Dodatno se je izpopolnjevala na mojstrskih tečajih pri Bartholdu Kuijkenu, Kate Clark in Marcu Hantaïju. Nastopila je s Hofkapelle Stuttgart, JSB Ensemble (Bachakademie Stuttgart), z Ensemble Cordia, Vokalensemble Rastatt & Les Favorites, s Slovenskim baročnim orkestrom in drugimi. Sodelovala je z mednarodno priznanimi dirigenti, kot so Hans-Christoph Rademann, Frieder Bernius, Jos van Veldhoven in Gary Graden. V slovenskem prostoru se je na področju stare glasbe predstavila v okviru Zlatega abonmaja Cankarjevega doma, Festivala Odmev poletja (Carpe Artem), Festivala Seviqc Brežice ter na koncertnem ciklu na gradu Rače. Od leta 2020 igra v zasedbi Ensemble Tacet, ki jo je ustanovila skupaj z violinistko Mojco Jerman in čembalistko Martino Okoliš.

Zaposlena je v Glasbeni šoli Kranj.

Nevenka Tršan Hočevar, flavta

Nevenka Tršan je diplomirala iz prečne flavte na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Mateja Zupana. Leta 2016 je magistrirala na Ekonomski fakulteti v Ljubljani pri prof. Vlado Dimovskem na temo delovanja neprofitnih organizacij na področju kulture. Leta 2018 je zaključila magisterij kljunaste flavte pri doc. Mateji Bajt na Oddelku za staro glasbo Akademije za glasbo v Ljubljani. Vzporedno se je izobraževala na baročni (traverso) flavti pri prof. Lucii Rizzello. Poleg rednega študija se je izpopolnjevala na mojstrskih tečajih pri profesorjih M. M. Kofler, M. Conti, M. Mercelli, H. M. Kneihs, K. Lugmayer, M. Bajt, R. Brown, H. M. Linde. Kot flavtistka se je udeleževala državnih in mednarodnih tekmovanj, kjer je solistično ali v komornih zasedbah dosegala prve nagrade. V zadnjem času nastopa s kljunasto flavto in baročno flavto. Leta 2013 je nastopala s kvartetom kljunastih flavt Le Phénix na Vranskih poletnih večerih. Istega leta je nastopala na zaključnem koncertu festivala Musica Locopolitana. V letu 2014 je kot kljunasta flavtistka sodelovala z APZ Tone Tomšič pri izvedbi in snemanju Ajdne, skladatelja Lojzeta Lebiča. Marca 2017 je imela koncertni nastop v okviru Festivala Risonanze, v Beneški palači italijanskega mesta Malborghetto ob Evropskem dnevu stare glasbe. V okviru omenjenega festivala je vodila delavnico na temo razvoja kljunaste flavte. Z baročno in kljunasto flavto koncertira tudi kot članica Baročnega orkestra Akademije za glasbo v Ljubljani ter Slovenskega baročnega orkestra. Leta 2018 je s prof. Egonom Mihajlovičem ustanovila Zavod Slovenski Baročni Orkester, zavod za ohranjanje kulturne dediščine baroka. V okviru zavoda organizira koncerte baročne glasbe Ljubljana Barok in festival ter poletno šolo BaroKam v Kamniku. Nevenka Tršan poučuje vrsto let na Glasbeni šoli Franca Šturma v Ljubljani. S svojimi učenci kljunaste in prečne flavte se redno udeležuje državnih in mednarodnih tekmovanj ter z njimi dosega izjemne rezultate. Leta 2021 je z učenkami Komorne skupine BAROK na državnem tekmovanju TEMSIG v kategoriji komorne skupine s pihali dosegla 2. mesto in 98 točk. Leta 2022 sta njeni učenki na državnem tekmovanju TEMSIG v kategoriji kljunaste flavte prejeli zlati plaketi. V letih 2019-2021 je v okviru Zavoda za šolstvo RS član delovne skupine za določitev minimalnih standardov za področje kljunaste flavte.

Luka Mlejnik Železnik, flavta

Flavtist Luka Mlejnik Železnik je umetniški in idejni vodja festivala Prisluhi v Mestnem gozdu, soustanovitelj umetniško ekološkega zavoda Inštitut E-Art in član ansambla Slovenskega komornega glasbenega gledališča, kot komorni in orkestrski glasbenik pa je nastopal na odrih po številnih državah Evrope. Z baročno flavto se je prvič srečal v okviru specializacije za staro glasbo na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost, kjer je obiskoval pouk flavte pri Gertraud Wimmer, svoje znanje o stari glasbi pa je širil tudi pod mentorstvom poznavalcev kot so Ingomar Rainer, Johannes Maria Bogner in Barthold Kuijken. Pogosto nastopa v različnih kombinacijah baročne zasedbe Praprotno seme, ki jo je ustanovil v sodelovanju z Ano Julijo Mlejnik in Janezom Jocifom, v njej pa sodelujejo tudi Erazem Grafenauer, Marta Močnik in Tomaž Štular. Deloval je kot solopikolist orkestra SNG Maribor, s katerim je dvakrat gostoval tudi na Japonskem, kot solopikolist Policijskega orkestra Republike Slovenije ter kot soloflavtist Orkestra Hiše kulture Celje, sodeloval pa je tudi s Simfoniki RTV Slovenija, orkestrom Musica Camerata in orkestrom Spira Mirabilis. Luka Železnik je reden gost v razširjeni zasedbi Celjskega godalnega orkestra, s katerim je v Italiji in Sloveniji nastopal tudi kot solist, prav tako pa je član več stalnih komornih zasedb, s katerimi je osvojil več nagrad na tekmovanjih: 1. nagrada na mednarodnem tekmovanju Enrico Mercatalli v Trstu in 2. nagrada na tekmovanju Primož Ramovš v Ljubljani (AirString Duo), 3. nagrada na mednarodnem tekmovanju Classic Pure Vienna na Dunaju (Trio Loka). Z Zasedbo AirString Duo, v kateri sodeluje s kitaristom Urošem Baričem, je posnel album Summer Skies. Pogosto nastopa v zasedbi Trio Lontrg, v kateri se je z violinistko Ano Julijo Mlejnik Železnik in violončelistom Milošem Mlejnikom predstavil tudi v Komornem studio Radia ARS na RTV Slovenija, v decembru 2021 pa je za Radio ARS spisal in posnel silvestrsko oddajo s Kvartetom Tamino, v katerem sodeluje z Ano Julijo Mlejnik Železnik, Nejcem Mikoličem in Tamaro Gombač. Koncertira tudi z drugimi prepoznavnimi glasbeniki, kot so Lan Trotovšek, Boris Bizjak, Nejc Lavrenčič, Arpad Balazs Piri in Maria Gamboz. Flavto je študiral Akademiji za glasbo v Ljubljani (Fedja Rupel), na Visoki državni šoli za glasbo v Stuttgartu (Davide Formisano) in na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju v razredu Hansgeorga Schmeiserja kot štipendist Ministrstva za kulturo RS. Izpopolnjeval se je tudi pri priznanih flavtistih, kot so Aurèle Nicolet, Walter Auer, Jacques Zoon in Irena Grafenauer. Kot učitelj flavte deluje v okviru Glasbene šole Škofja Loka.

    Prijavnica

    Seminarja se bom udeležil/a kot