Glasbena šola Nazarje

Prvi začetki glasbenega izobraževanja v Zgornji Savinjski dolini segajo v šolsko leto 1972/73, ko je Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega iz Velenja, po zaslugi ravnatelja mag. Ivana Marina, ustanovila dislocirani oddelek za poučevanje kitare, harmonike in klavirja v Gornjem Gradu in Mozirju. Poučevali so učitelji Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega, število učencev pa je nihalo med 30 in 40.

Glasbeno dejavnost je nato vrsto let organizacijsko vodila Delavska univerza, ki je pridobila tudi ustrezne prostore v gradu Vrbovec v Nazarjah. Na pobudo Olge Klemše vodje oddelka, ki je kasneje glasbeno šolo vodila kot ravnateljica vse do leta 2010 in Darka Repenška načelnika oddelka za družbene dejavnosti občine Mozirje, s soglasjem Ministrstva za šolstvo in šport, mag. Francija Okorna, je Glasbena šola Nazarje leta 1993 začela samostojno pot. Pri ustanovitvi samostojne šole, ki je takrat že štela 140 učencev, je bilo največ težav zaradi pomanjkanja ustreznega kadra.

Leta 1999 se je Glasbena šola Nazarje iz dotedanjih prostorov v gradu Vrbovec preselila v nov šolski objekt, ki si ga deli z Osnovno šolo Nazarje.
Z reformo lokalne samouprave je ustanoviteljstvo Glasbene šole Nazarje prevzela Občina Nazarje, kjer je tudi sedež šole in kjer imamo 11 učilnic, dvorano za nastope in koncerte ter upravne prostore.

Glasbeno šolo Nazarje od septembra 2010 vodi ravnatelj Jernej Marinšek. Glasbena šola Nazarje je ena izmed manjših v Sloveniji in kljub temu povezuje učence iz vseh sedmih občin Zgornje Savinjske doline. Če je bil na začetku samostojnega delovanja šole največji problem ustrezen pedagoški kader, se lahko danes pohvalimo s popolno kadrovsko zasedbo in ustrezno izobrazbo učiteljev na vseh izobraževalnih programih.

Število učencev je v šolskem letu 2012/13 že preseglo številko 270. Na Glasbeni šoli Nazarje se največ učencev odloča za učenje klavirja, flavte, kitare, violine in harmonike. Poleg teh glasbil poučujemo še pihala (kljunasta flavta, klarinet in saksofon), trobila (trobenta, rog, tuba in druga trobila), tolkala, citre, petje, harfo, violino in violončelo, orgle ter kot nadstandardni program električne klaviature in balet. Organiziramo tudi pouk predšolske glasbene vzgoje (starost učencev 5 let), glasbene in plesne pripravnice (starost učencev 6 let). Redno delujeta dva orkestra, pihalni in godalni, zato si prizadevamo čim več učencev usmerjati na pouk orkestrskih instrumentov. V okviru redne dejavnosti delujejo tudi različni komorni sestavi in ansambelska igra harmonike ter kitar. Posebno skrb namenjamo najbolj nadarjenim učencem, ki na različnih tekmovanjih dosegajo odlične uvrstitve.

O kakovosti izobraževanja na Glasbeni šoli Nazarje ne pričajo samo rezultati in visok vpis v šolske programe. Naš cilj niso samo priznanja, temveč se bolj in bolj trudimo in prizadevamo, da bi učence naučili poslušati glasbo ter jih vzgajali in spodbujali za obisk koncertov ter, da bi jim kultura ostala blizu vse življenje. Poleg tega vsa leta svoje najboljše učence usmerjamo v nadaljnje glasbeno izobraževanje. Nekateri od teh že poučujejo na glasbenih šolah po vsej Sloveniji, nekateri izmed njih pa so ostali zvesti svoji šoli in poučujejo kar pri nas. Mnogi od njih so člani različnih orkestrov ter pevskih zborov in nenazadnje zvesti obiskovalci in poslušalci naših koncertov.

Glasbena šola Nazarje je v letu 2023 praznovala 30-letnico samostojnega delovanja.
Slovenski pisatelj Louis Adamič je nekoč zapisal, da je za slovenski narod kultura najpomembnejša industrija. In v kulturi je zaobjeta glasba, kajti brez glasbe ni kulture. Glasba ima izjemno moč, človeka lahko razvedri, mu vliva moči, ga spodbudi k razmisleku, iz njega naredi boljšega človeka.
30. obletnica obstoja naše glasbene šole je trenutek, ki nas napolnjuje s ponosom in hvaležnostjo.
Pred 30 leti smo začeli kot majhna glasbena šola, polni strasti do glasbe in želje, da bi na mladi rod prelili našo gorečo željo po izvajanju in poslušanju glasbe. V tem času smo izoblikovali številne nadarjene glasbenike, ki so navduševali in še navdušujejo.
Naši učenci so se udeležili številnih koncertov, tekmovanj in festivalov ter dosegli izjemne uspehe. Vendar pa naša glasbena šola ne stremi samo k vrhunskosti, temveč tudi k ustvarjanju ljubezni do glasbe pri vseh naših učencih, ne glede na njihov talent ali cilje.
Ponosni smo na naše vrhunsko usposobljene profesorje, ki so s svojim znanjem in strastjo postali mentorji in vzorniki našim mladim glasbenikom. Skozi naš skupni trud in predanost smo ustvarili vzdušje, ki spodbuja učenje, rast in umetniški razvoj. Brez njihovega prispevka ne bi mogli doseči tega pomembnega mejnika.
Seveda pa nižja glasbena šola ni samo zgradba, učitelji ali učenci. Naša šola je skupnost, ki je sestavljena iz vseh nas – učencev, staršev, učiteljev in podpornikov. Skupaj smo ustvarili prostor, kjer se glasba prepleta s prijateljstvom, kjer se razvija medsebojno spoštovanje in kjer se ustvarjajo nepozabni spomini. Zahvaljujem se vsem vam, ki ste del te skupnosti, saj ste prispevali k uspehu naše šole.
Simbol 30- letnice je srce. Srce, ki ponazarja ljubezen. Ljubezen do glasbe, do umetnosti, do kulture, do sočloveka. Ponazarja moč in je izvor vsega. Je bistvo duše, razuma in razmišljanja. Pred davnimi časi so fantje svojim ljubim radi podarili lectovo srce, na katerem je bil pritrjen listek z izrekom. Želja vsakega dekleta je bila, da bi dobila čim lepše in čim bolj bogato okrašeno lectovo srce.
V znak hvaležnosti smo tudi na slavnostnem koncertu ob 30-letnici podarili lectovo srce, v želji da najde pravo mesto nekje v vaši bližini, tako kot je naša prošnja po sodelovanju in podpori našla svoje mesto v vaših odprtih srcih. Nagradili bomo smo 10 učencev, ki so v zadnjih desetih letih najbolj izstopali in imenovali 3 ambasadorje.
Ob častitljivi 30. obletnici se oziramo tudi v prihodnost. Vem, da nas čaka še veliko izzivov in priložnosti. Želim si, da bi se ta visoki jubilej dotaknil vseh nas, naših mladih glasbenikov, njihovih staršev in profesorjev na šoli, kot tudi krajanov naše Zgornje Savinjske doline, saj naša glasbena šola živi in povezuje dolino, bogati kulturne vrednote in z veseljem ter navdušeno soustvarja zanimive ter pomembne dogodke, ki puščajo trajne sledi našim zanamcem.
Kot je napisal Tone Kuntner: ta luč ni od včeraj in ni samo moja. Ta luč ne gori od danes do jutri – gori in sveti iz davne preteklosti v davno prihodnost.
Naši slavljenki želim, da tudi v prihodnje ostane prostor znanja in povezovanja, ustvarjalnosti, raziskovanja, mladosti, smeha ter pozitivnih vrednot.
Hvala!

Jernej Marinšek, ravnatelj