Loading Events

Petek, 24. maj 2024, ob 18. uri.

KONGRESNI CENTER LJUBNO

 

Alica v čudežni deželi je brezčasna zgodba Lewisa Carrolla na katere temo je nastalo ogromno interpretacij v umetnosti, med drugimi tudi v baletu. Naše poustvarjanje se sicer ne dotakne vseh  glavnih likov in vseh dejanj zgodbe, skuša pa poleteti po gladini zgodbe in izluščiti čarobnost, humor  in nenavadnost skoraj norost te čudovite pripovedi.  

Zgodba se prične z Alico in njenimi prijatlejicami. Beli zajec prihiti z uro in s svojo nenavadnostjo Alico zvabi v globok tunel, ki se konča v koridorju vrat. Alica obtiči v koridorju kljub manjšanju in večanju s pomočjo tonika in kolačka ter pahljače, ki jo na svojem drugem obhodu izgubi zajec. Zajoka in s svojim jokom ustvari jezero solz v katerem se utapljajo različne živali. Živali so jezne na Alico a ona je odločena, da jih posuši s predvolilno tekmo, ki pa je popoln nesmisel. Nato nadaljuje svoje čudno potovanje do gosenice, ki kadi pipo in se z njo zagovori. Gosenica ji da košček gobe, ki jo popelje v halucinogene sanje čudovitega vrta. Zgodba se preseli na posest vojvodinje kjer žabji lakaj srčeve kraljice prinese ribjemu lakaju vojvodinje povabilo na kroket igro. Spet se vrnemo k Alici, ki se ji prikaže vojvodinjina mačka režalka, ki ima sposobnost izpuhtevanja in jo napoti na čajanko norega klobučarja, marčnega zajca in spečega polha, ki so včasih zamrznjeni v času in drugič hiteči v prevrtavanju časa ter katerih čajanka nima konca. 

V drugem delu predstave se preselimo na dvor kraljice srčevih kart. Tam kraljičina vrtnarja v paniki, da ju bo kraljica obglavila, ker sta posadila bele vrtnice namesto rdečih, barvata cvetove na rdeče. Kraljica prireja kroket tekmo kamor pridejo vsi. Močno jo ujezi mačka režalka, ki je ne more obglaviti, saj mačka na trenutke nima telesa. Kraljico skušajo pomiriti s kolački ampak ta ugotovi, da eden manjka in obtoža vse povabljene. Alica odkrije, da je kolaček pobegnil in ga privede nazaj. Zmešana kraljica jo obtoži kraje in naščuva svoje vojake na njo. V nekem trenutku se slika ustavi in Alica pobegne vojakom in vsej zmešnjavi. Zaspi. Zbudi se in veselo zapleše razmišljajoč, da so vse bile le sanje.  Ne ve pa, da se beli zajec še zadnjič prikrade za njenim hrbtom…

Glavni liki:

Alica (Katarina Slemenšek)

Beli zajec (Julija Kotnik)

Gosenica (Lina Sedušak in 5. ter 4. razred baleta)

Mačka režalka (Ema Poljšak)

Nori klobučar (Hana Slapnik)

Srčeva kraljica (Zoja Šemenc)

Go to Top