Loading Events

Četrtek, 20. september 2018, ob 19.uri

DVORANA GLASBENE ŠOLA NAZARJE

 

Mateja Bobnar Radenković se je rodila 31. julija  leta 2001 v Novem Sadu. Svoje glasbeno izobraževanje je začela pri 7 letih, ko se je vpisala na harfo na glasbeni šoli ‘Isidor Bajić’ v Novem Sadu. Pri 14 letih se je vpisala na glasbeno šolo v Mariboru in nato nadaljevala svojo glasbeno pot kot srednješolka Konservatorija za glasbo in glasbo Maribor, kjer je trenutno dijakinja 3. letnika. Na svoji glasbeni poti je sodelovala na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih ter pridobila nekaj nagrad: prva nagrada na mednarodnem tekmovanju ‘A. Salieri’ v Legnagu, 4. mesto na mednarodnem tekmovanju v Pragi, zlata plaketa na mednarodnem tekmovanju Društva harfistov Slovenije, posebno priznanje za izvedbo skladbe slovenskega skladatelja na TEMSIG-u.

Brin Bernatović je študent 3. letnika Akademije za glasbo v Zagrebu pri prof. Diani Grubišić Ćiković. Star je 20 let, harfo pa je začel igrati pri 7 letih. Glasbeno pot je začel na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru pri svojem očetu, prof. Daliborju Bernatoviću, kjer je tudi končal srednjo šolo.

Brin je zmagovalec mnogih tekmovanj. Do sedaj se je udeležil 6 državnih in 11 mednarodnih tekmovanj. Skupaj je prejel 13 zlatih plaket, 15 prvih nagrad, 1 tretjo in 1 četrto nagrado. Na kar 4 tekmovanjih je dosegel maksimalno število točk, torej 100, v letošnjem letu je bil 3 krat prvi v duetu harf ter enkrat v solo tekmovanju. Marljivo delo ga je nagradilo s priložnostjo da je kot solist nastopil s simfoničnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Maribor; kot solist je nastopil tudi s profesionalnima orkestroma: simfoničnim orkestrom SNG Maribor ter priznanim godalnim orkestrom „I Virtuosi Italiani“ v Veroni, kar si mlad umetnik šteje v veliko čast. Brin veliko koncertira in nastopa kot solist ter član komornih zasedb tako v Sloveniji, kot tudi preko meja. Aktivno se udeležuje mojstrskih tečajev domačih umetnikov, kakor tudi tujih

Leto Križanič Žorž

Leto Križanič Žorž, 16-letna harfistka, sodi v vrh mladih slovenskih glasbenic in glasbenikov. Pot na koncertne odre si tlakuje z odmevnimi uspehi na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Je zmagovalka zadnjih treh državnih tekmovanj TEMSIG, dvakrat s 100 točkami. Med večjimi tekmovalnimi uspehi v zadnjem času je še zmaga s 100 točkami na  4. mednarodnem harfističnem tekmovanju v Szegedu na Madžarskem (2016) ter 1. mesto na 22. Mednarodnem tekmovanju Petar Konjović v Novem Sadu v Srbiji (2017). Širšemu slovenskemu občinstvu je postala prepoznavna z uvrstitvijo v finale nacionalnega izbora Evrovizijski mladi glasbenik 2018, kjer je nastopila s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Svojo glasbeno pot je začela s sedmimi leti na Glasbeni šoli Jesenice in že prvo leto zmagala na mednarodnem tekmovanju »Daniele Ridolfi 2010« v Pietrasanti v Italiji, z najboljšim rezultatom v vseh kategorijah, ter prva mesta na mednarodnih tekmovanjih »Daniele Ridolfi 2011« v Pietrasanti, »Agimus 2011« v Padovi, »Antonio Salieri« 2012 v Veroni. Na mednarodnem tekmovanju »Svirel« je trikrat osvojila 1. mesto in se uvrstila med deset najboljših v vseh kategorijah strunskih inštrumentov. Poleg solističnih nastopov sodeluje s simfoničnim orkestrom GŠ Jesenice, revijskim orkestrom Konservatorija v Mariboru, v različnih komornih zasedbah ter z vokalnimi skupinami. Leto se trenutno šola na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru pri profesorju Daliborju Bernatoviću ter na Državnem konservatoriju Jacopo Tomadini v Vidmu v Italiji pri profesorici Patrizii Tassini. Poleg šolanja se redno udeležuje mojstrskih tečajev pri svetovno uspešnih koncertnih harfistih in pedagogih, kot so Irina Zingg, Karen Vaughan, Stephen Fitzpatrick, Şirin Pancaroglu, Sasha Boldachev, Park Stickney, Gabriela dall’Olio, Roxane Martin, Diana Grubišić Ćiković ter Mojca Zlobko Vajgel.

 

PROGRAM: 

 

Peter Iljič Čajkovski/prir. Ekaterina Adolfovna Walter-Küne: Fantazijana temo iz opere Evgenij Onjegin 

Marcel Grandjany: Fantazija za harfo na temo Josepha Haydna

Alfons Hasselmans: Gitana 

Germaine Tailleferre: Sonate pour harpe 

Peter Iljič Čajkovski/prir. Ekaterina Adolfovna Walter-Küne: Fantazijana temo iz opere Evgenij Onjegin  

 

 

Go to Top