Loading Events

Petek, 10. februar 2023, ob 19. 30

DVORANA GLASBENE ŠOLE NAZARJE

Program

R. Simoniti (1914-1981)
Večerni hlad
Šepet vetra
Ko mislim nate
Pomlad

W. A. Mozart (1756-1791)
Crudele … Non mi dir (arija Donne Anne iz opere Don Giovanni)
Hai gia vinta la causa (arija grofa iz opere Figarova svatba)
La ci darem la mano (duet Don Giovannija in Zerline iz opere Don Giovanni)

Ch. Gounod (1818-1893)
Avant de quitter ces lieux (arija Valentina iz opere Faust)
Air des bijoux (arija Marguerite iz opere Faust)

R. Leoncavallo (1857-1919)
Silvio! A quest’ora (duet Nedde in Silvia iz opere Pagliacci)

F. Lehar (1870-1948)
Da geh’ ich zu Maxim (arija Danila iz operete Vesela vdova)

J. Strauss ml. (1825-1899)
Klänge der Heimat (arija Rosalinde iz operete Netopir)

F. Lehar (1870-1948)
Lippen schweigen (duet Hanne in Danila iz operete Vesela vdova)

 

Sopranistka MOJCA BITENC bo v sezoni 2022/23 nastopila v SNG Opera in balet Ljubljana v vlogah Micaële (G. Bizet, Carmen), Violette Valery (G. Verdi, La Traviata) in Marguerite (Ch. Gounod, Faust), januarja bo nastopila v HNK Ivan. pl. Zajc v Reki v vlogi Nedde (R. Leoncavallo, I Pagliacci), maja pa bo debitirala v operi v Frankfurtu z vlogo Donne Anne (W. A. Mozart, Don Giovanni).

V slovenskih opernih gledališčih je upodobila Papageno in Pamino (W. A. Mozart, Čarobna piščal), Evridiko (C. W. Gluck, Orfej in Evridika), Liu (G. Puccini, Turandot), Ksenijo (V. Parma, Ksenija), Donno Anno (W. A. Mozart, Don Giovanni), Antonio (J. Offenbach, Hoffmannove pripovedke), Violetto Valery (G. Verdi, La Traviata), Marinko (B. Smetana, Prodana nevesta), Neddo (R. Leoncavallo, I Pagliacci) in Marguerito (Ch. Gounod, Faust). Na poletnem festivalu Zomeropera v Alden Biesnu (Belgija) je nastopila v vlogi Tatiane (P. I. Čajkovski, Jevgenij Onjegin), na poletnem festivalu v Bregenzu (Avstija) je poleti 2017 interpretirala grofico Almavivo v Mozartovi Figarovi svatbi, leta 2018 pa je tam z vlogo Micaële (G. Bizet, Carmen) nastopila na slovitem odru na jezeru. Gostovala je v HNK Ivan pl. Zajc v Reki z vlogo Maje (Z. Juranić, Opera po Kamovu) in na Tiroler Festspiele v Erlu v vlogi Gerhilde (R. Wagner, Die Walküre).

Prejela je študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani ter nekaj nagrad na mednarodnih pevskih tekmovanjih (1. nagrada, Lav Mirski, Osijek; 2. nagrada in nagrada občinstva, Reka; 2. nagrada, Nowy Sacz; 3. nagrada, Salzburg, Mozartovo tekmovanje; 2. nagrada, nagrada občinstva, nagrada za najboljši sopran in nagrada za najboljšo interpretacijo Mozartovega dela, Deutschlandsberg).

Z diplomo summa cum laude je končala magistrski študij petja na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani v razredu Barbare Jernejčič Fürst ter še podiplomski študij petja na zagrebški akademiji za glasbo pri Vlatki Oršanić. Dodatno se je izpopolnjevala na seminarjih pri Heleni Lazarski, Vlatki Oršanić, KS Brigitte Fassbaender in kot štipendistka isaOperaVienna pri KS Eddi Moser na Dunaju. Diplomirala je tudi na ljubljanski Medicinski fakulteti.

Kot solistka je sodelovala z različnimi orkestri in zbori (Dunajski simfoniki, zbor in orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija, orkester Budimpeštanske opere, orkester Krakowske opere …). Kot koncertna pevka sodeluje tudi z različnimi pianisti.

 

Baritonist Domen KRIŽAJ je član ansambla v Operi Frankfurt. V sezoni 2022/2023 bo nastopil kot Papageno v Mozartovi Čarobni piščali, Grof v Straussovi operi Capriccio, Onegin v istoimenski mojstrovini Čajkovskega, Lescaut v Puccinijevi Manon Lescaut in kot Zar v Weillovi Zar se pusti fotografirati. V Frankfurtu se je v preteklih sezonah med drugim predstavil kot Albert (Massenet/Werther), Lescaut (Puccini/Manon Lescaut), Sharpless (Puccini/Madama Butterfly), Don Alfonso (Mozart/Cosi fan tutte) in Heerufer (Wagner/Lohengrin).

Preden se je pridružil operi v Frankfurtu je bil član ansambla v Teatru Basel, kjer je upodobil številne vloge kot so Marcello (Puccini/Boheme), Sharpless (Puccini/Madama Butterfly), Ned Keene (Britten/Peter Grimes), Pavel (Nono/Al gran sole carico d’amore), Kaiser Overall (Ulmann/Kaiser von Atlantis) in druge.

Redno gostuje tudi na različnih festivalih in drugih opernih hišah, na poletnem festivalu Alden Biesen v Belgiji je nastopil v naslovni vlogi kot Jevgenij Onjegin, v reški operni hiši na Hrvaškem je upodobil Alberta v Wertherju. Večkrat je nastopil tudi na festivalu Tiroler Festpiele Erl v Avstriji, kjer je upodobil Heeruferja (Lohengrin), Davida (L’amico Fritz) ter kralja Arturja (Chausson/Le Roi Arthus), poleg tega je nastopil na novoletnem koncertu 2022 ter kot Jezus v Bachovem Pasijonu po Mateju.  Bil je tudi del programa “Young singers project” na salzburških slavnostnih igrah, kjer je nastopil kot Englischer Hauptmann (Braunfels/Jeanne d’Arc) in Deputati Fiamminghi (Verdi/Don Carlo). Leta 2016 je v okviru nemške televizijske hiše SWR nastopil v šovu “Junge Opernstars”.

Domen Križaj je z diplomo summa cum laude magistriral na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu izr. prof. Matjaža Robavsa, potem ko je na Medinski fakulteti Univerze v Ljubljani zaključil tudi študij medicine. Prejel je številna priznanja in nagrade tako na domačih kot tujih tekmovanjih, med drugim 2. nagrado na prestižnem mednarodnem tekmovanju Neue Stimmen v Nemčiji, 1. nagrado in nagrado za samospev na mednarodnem tekmovanju Ada Sari na Poljskem, 1. nagrado na mednarodnem tekmovanju Ferruccio Tagliavini v Avstriji, tri 1. nagrade na Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov, 2. nagrado in nagrado publike na mednarodnem tekmovanju Otto Edelmann na Dunaju ter 3. nagrado na mednarodnem tekmovanju Zinka Milanov na Reki. Prejel je tako Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani, kot Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani.

Prihodnja gostovanja vključujejo Alfija v Mascagnijevi enodejanki “Cavalleria Rusticana” na festivalu Baden-Baden, Rodriga v Verdijevem Don Carlu v SNG Maribor ter Sharplessa (Madama Butterfly) na prestižnem poletnem festivalu v Bregenzu.

 

Pianistka Andreja KOSMAČ je z odliko diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak. Po diplomi se je izpopolnjevala pri prof. S. Gadžijevu, prof. M. Van den Hoeku na dunajskem Konservatoriju ter na mojstrskih tečajih pri profesorjih J. Lateinerju, L. Brumbergu, S. Falvaiu, R. Vardu in O. Maisenbergu. Že v času študija je imela več samostojnih in komornih koncertov v Sloveniji, Avstriji, Italiji in Veliki Britaniji. Sodelovala je na številnih tekmovanjih in prejela vrsto prvih nagrad: Mozartovo klavirsko tekmovanje v Ljubljani 1991, TEMSIG 1992 in 1995, Mednarodno klavirsko tekmovanje Konzerteum v Grčiji 1995. Leta 1996 je prejela študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Arhivsko je snemala za RTV Slovenija in italijanski RAI ter sodelovala pri izdaji več zgoščenk.
Kot solistka je igrala z orkestrom SGBŠ, orkestrom Slovenske filharmonije, s Simfoniki RTV Slovenija, leta 2004 pa je kot predstavnica Slovenije nastopila z moskovskim komornim orkestrom Kremlin. Trenutno se posveča predvsem igranju komorne glasbe. Na recitalih in koncertnih nastopih nastopa z uveljavljenimi domačimi in tujimi umetniki, predvsem s pevci in flavtisti. Pogosto kot korepetitorka sodeluje na mojstrskih tečajih, ki jih vodijo vrhunski umetniki.
Kot pedagoginja je dejavna na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kot umetniška sodelavka pa tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

 

Go to Top