Loading Events

Sobota 11. januar 2020 ob 19. 00!

CERKEV SV. ELIZABETE OGRSKE NA LJUBNEM!

Tjaša Drovenik – jazz vokal, orgle
Barbara De Costa – orgle

Tjaša Drovenik je pričela svojo glasbeno pot v Glasbeni šoli Rogaška Slatina z učenjem klavirja ter pet let kasneje s poukom orgel pri prof. Andreji Krklec. 2006-2010 je obiskovala Umetniško gimnazijo v Velenju z glavnim predmetom orgle pri mag. Emi Zapušek. Po uspešno zaključeni maturi je svoje glasbeno izobraževanje nadaljevala na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, kjer je na dodiplomskem študiju študirala orgle – instrumentalno-pevsko pedagogiko in koncertno smer, v razredu prof. Ulricha Waltherja. Pri istem profesorju je nadaljevala s koncertno smerjo – orgle na magistrskem študiju iz katere je 2018 uspešno magistrirala. V okviru pedagoškega študija je poleg orgel študirala tudi jazz petje pri prof. Ines Dominik Reiger. Orgelsko znanje je izpopolnjevala na mednarodnih mojstrskih tečajih pri priznanih orgelskih profesorjih. Tjaša koncertira po Sloveniji in tujini kot orglavka, vokalistka ter v različnih komornih zasedbah. Je prejemnica 3. nagrade in štipendistka (2015, 2017) tekmovanja Martha Debelli Stipendienwettbewerb ter srebrne plakete (2016) na mednarodnem tekmovanju Svirel. 2017 je zaradi študijskih uspehov bila proglašena za štipendistko Družbe prijateljev Univerze za glasbo v Gradcu. Je aktivna članica Slovenskega orgelskega društva. Od 2019 deluje kot organistka v stolni in frančiškanski cerkvi v Mariboru. Aktivna je tudi na pedagoškem področju, kjer je že za časa študija  tako doma kot v tujini vodila različne projekte ter orgelske delavnice za otroke in mladostnike (KinderUni Graz, Pikin Festival, Zadar Organ festival). 2018-2019 je poučevala orgle v Glasbeni šoli in Umetniški gimnaziji Velenje. Trenutno poučuje v Glasbeni šoli Rogaška Slatina ter Glasbeni in baletni šoli Antona Martina Slomška v Mariboru. Od oktobra 2019 je doktorantka Edukacijskih ved na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru.

 

Barbara De Costa je osnovno in srednje glasbeno izobraževanje iz orgel zaključila na Glasbeni šoli Velenje v razredu mag. Eme Zapušek, z odliko diplomirala na Univerzi za glasbo Graz pri prof. Ottu Brucknerju in prof. Karin Tausch, na področju čembala in stare glasbe pa na deželnem konzervatoriju Johann-Josef-Fux v Grazu v razredu prof. Konstanze Rieckh. 

Je dobitnica nagrad na državnih in evropskih tekmovanjih mladih glasbenikov. Kot solistka koncertira doma in v tujini, sodeluje z orkestrom RTV Slovenija, še posebej pa se posveča igranju continua v različnih baročnih zasedbah. Med drugim je sodelovala na Festivalu Histria v Puli, Varaždinskih baročnih dnevih, v sklopu festivala Seviqc Brežice ter v sedmih sezonah Poletnega orgelskega ciklusa v organizaciji Slovenskega orgelskega društva.

Barbara De Costa redno sodeluje pri različnih domačih in mednarodnih projektih s področja organologije, bila je članica strokovne skupine slovenskega dela pri izdaji triindvajsetjezičnega Orgelskega slovarja in ustanovna članica Slovenskega orgelskega društva, kot profesorica pa poučuje orgle in čembalo na Glasbeni šoli in Umetniški gimnaziji Velenje in Glasbeni šoli Nazarje. Je ena izmed pobudnic za uvedbo čembala kot glavnega predmeta v programu Umetniške gimnazije ter soavtorica učnega načrta, prizadeva pa si tudi za uvedbo pouka čembala v rednem programu osnovnega glasbenega izobraževanja.

PROGRAM

Antalffy-Zsiross Dezsö (1885 – 1945)
Sketches on Negro Spirituals
Skice na črnske duhovne pesmi

New Britain, prir. A. Vylegzhanin
Amazing Grace
Nepričakovani dar

John W. Work Jr. (1871 – 1925), prir. A. Vylegzhanin, B. De Costa
Go, Tell It On The Mountain
Pojdi in oznani svetu

Kurt Kaiser (1934 – 2018), prir. A. Vylegzhanin
Oh, How He Loves You And Me
Oh, kako naju ljubi

Gregor Simon (*1995)
Song For Organ
Pesem za orgle

Tradicionalna, Pentatonix (2012), prir. B. De Costa
The Little Drummer Boy
Mali bobnarček

 

Liselotte Kunkel (*1975)
The Right Combination – Prelude
Prava kombinacija – preludij

Charles H. Gabriel (1856 – 1932), prir. A. Vylegzhanin, B. De Costa
His Eye Is On The Sparrow
Njegovo oko bedi nad ptico

Geron Davis (*1960), prir. C. Kirkland
A King Is Coming To Town
Kralj prihaja v mesto

 

Go to Top