Loading Events

Petek, 30. september 2022, ob 19. uri!

DVORANA GLASBENE ŠOLE NAZARJE

 

Dejan KUŠER je najprej začel z igranjem na diatonično harmoniko, ki jo igra še danes. Njegov mentor je bil Brane Klavžar. Med drugim je leta 2004 zmagal na prireditvi Zlata harmonika Ljubečne, ki je nekoč veljala za najbolj prestižno tekmovanje na tem instrumentu. Kasneje je diatonično harmoniko zamenjal za klavirsko in na srednji glasbeni šoli še za gumbno harmoniko ter nabiral znanje pri številnih vrhunskih tujih in domačih glasbenih pedagogih, med katerimi naj omenimo: Tomaža GučkaLuko JuhartaPrimoža Parovela in Klemena Lebna. 

Magistriral je na ljubljanski Akademiji za glasbo. Sodeloval je z mnogimi komornimi zasedbami, med katerimi najraje omeni tiste pod mentorstvom prof. Tomaža Lorenza. Kot profesor harmonike svoje glasbeno znanje prenaša na mlajše generacije na nižji in srednji glasbeni šoli v Celju in letos tudi v Ljubljani. 

Je član dua Spopad harmonik, v katerem sodeluje z Miho Debevcem, združujeta pa zven klasične in diatonične harmonike. Med vidnejšimi nastopi v zadnjem obdobju velja omeniti koncerte v New Yorku, Bruslju, Berlinu. Stockholmu, na Floridi in v Teksasu. Izvajalca dosegata prepoznaven glasbeni izraz z občuteno interpretacijo in virtuoznim obvladovanjem glasbila, glasba prerašča tudi v druge, za ti dve glasbili zahtevnejše glasbene zvrsti.

Kot solist – poustvarjalec v svoj repertoar rad umešča skladbe, ki niso pogosto izvajane na harmoniki ali pa celo nikoli niso bile. Nocoj se bo predstavil z deli na koncertni kromatični harmoniki:

– C. Debussy: Suite Bergamasquae (za harmoniko priredil Dejan Kušer)

– M. Ravel: Jeux d’eau (za harmoniko priredil Dejan Kušer)

– J.S. Bach: Francoska suita v E-duru

– A. Piazzolla: Adios nonino

Go to Top