Loading Events

Sobota, 26. november 2022, ob 18. uri!

DVORANA GLASBENE ŠOLE NAZARJE

 

Franco Ezequiel Páez je bil rojen 24. novembra 1992 v Carlos Casaresu v provinci Buenos Aires. Pri desetih letih je začel obiskovati ure glasbe na šoli Bellas Artes v provinci San Luis, kjer ga je klavir začela poučevati prof. Edith Marrau. V letih 2004 do 2008 je učenje klavirja nadaljeval pri profesorici Miriam Quero, od leta 2009 pa pri profesorju Hectorju Ojedi na konservatoriju “Wolfgang Amadeus Mozart”. Istega leta je nastopil kot pianist z orkestrom “Orquesta de las culturas”.

Na fakulteto ga je leto pred vpisom pripravljala profesorica Cecilia Maqueda na Inštitutu Amadeus v San Luisu, po uspešno opravljenih sprejemnih izpitih l. 2011 pa je na Fakulteti za umetnost in oblikovanje UNCuyo v Mendozi začel študij klavirja pod mentorstvom prof. Huga Cerúsica in vzporeden študij zborovskega dirigiranja pod mentorstvom prof. Ricarda Portilla.

Z vstopom na fakulteto je prevzel redno mesto korepetitorja OPZ-ja šole Los Olivos, leta 2012 študentskega zbora Univerze v Mendozi, leta 2014 pa Dekliškega pevskega zbora iz šole Portezuelo in OPZ-ja šole San Francisco Javier, kjer je deloval do leta 2016.
Ob začetku študija se je pridružil tudi univerzitetnemu pevskemu zboru Coro universitario de Mendoza pod taktirko Silvane Vallesi, in ga leta 2011 kot pevec in pianist spremljal na turneji po Evropi, leta 2013 na turneji v Kolumbiji, leta 2017 pa na mednarodnem zborovskem tekmovanju v Marktoberdorfu, kjer je bila premierno izvedena ena izmed njegovih avtorskih skladb Malambo za mešani zbor, klavir in bombo legüero. Julija 2016 je bil član Svetovnega mladinskega pevskega zbora.

Leta 2013 se je kot aktivni udeleženec klavirskega mojstrskega tečaja v Mendozi izpopolnjeval pri Evi Aroutunian, Andriánu Kredi in Phillipu Chanonu ter bil novembra istega leta izbran za solista s Simfoničnim orkestrom UNCuyo, s katerim je izvedel Mozartov Koncert K. 414 v A-duru. Sicer pa je v letih 2011 in 2018 sodeloval v različnih komornih sestavih, s katerimi je komorno glasbo vseh glasbenih obdobij predstavljal v San Luisu in Mendozi. Zadnji tovrstni koncert je bil marca 2018, ko je v okviru Mednarodnega festivala klasične glasbe “Por los caminos del vino” v Teatru Independencia v Mendozi izvedel Klavirski trio v D-duru, op. 70 št. 1 Ludwiga Van Beethovna.

V Mendozi in San Luisu je od 2009 do decembra 2018 sodeloval kot aranžer in pianist pri snemanju popularne argentinske glasbe ter igral tudi na mnogih avtorskih večerih kantavtorja Lisandra Bertina.

Od preselitve v Slovenijo leta 2019 deluje kot učitelj klavirja in korepetitor v Glasbenem Centru DOREMI na Bledu. Od takrat sodeluje tudi kot aranžer, skladatelj in korepetitor z dirigentom Primožem Kerštanjem. Eden vidnejšjih tovrstnih projektov je Aurora, ki ga je izvedel zbor Carmen Manet. Sodeloval je še z založbo ASTRUM, in sicer s skladbami za otroške zbore.

 

Manja Vačovnik, rojena leta 2002, je osnovno šolo obiskovala v Nazarjah. Šolanje je nadaljevala na klasični smeri I. gimnazije v Celju in tam tudi maturirala leta 2020. Trenutno se pripravlja na študij petja.

Poleg redne izobrazbe je v prostem času aktivna še na mnogih, tako športnih kot kulturnih dejavnostih. Trenirala je rokomet, v glasbeni stroki pa je uspešno končala glasbeno šolo v Nazarjih, kjer je igrala flavto pri prof. Jerneju Marinšku, Nevi Beriša, Špeli Koren, Evi Deban in Karin Marinšek, danes pa obiskuje tudi 6. razred pouka petja pri prof. Kristini Šuster Uršič. V osnovnošolskih letih je prepevala in sodelovala pri mnogih projektih prof. Katje Gruber, v gimnazijskih pa pri prof. Tomažu Marčiču in Tanjo Pečenko , s katero je sodelovala pri premierni uprizoritvi izvirnega slovenskega muzikla avtorja Svena Pungertnika Rauterja z naslovom Čisto novi svet. Kot ljubiteljska igralka je sodelovala tudi pri večih projektih KD Jurij Mozirje.
Trenutno poje mezzosopran v zgornjesavinjski dekliški vokalni zasedbi Sončnice, sopran v APZ I. gimnazije v Celju pod vodstvom prof. Tomaža Marčiča in sopran v Mepz Gorenje pod vodstvom prof. Katje Gruber.
Manja se navdušuje predvsem nad različnimi zvrstvmi in stili, ki nam jih ponuja glasba. Ravno zaradi tega jo veseli petje pri najrazličnejših sestavih in projektih, saj tam lahko raziskuje neskončne zmožnosti glasbe in navsezadnje tudi svoj glas.
Program:

W. A. Mozart: Sonata št. 8 v a-molu K. 310 / 300d
Mozart: Le nozze di Figaro, K. 492 / Act 1 – “Non so più cosa son, cosa faccio” / Manja Vačovnik / sopran

Brahms: Wie Melodien zieht es mir, Op. 105, Št. 1 / Manja Vačovnik / sopran
F.Chopin: Etida Op. 10, št. 3
F.Chopin: Minutni valček op. 64, št. 1
S. Joplin: Original rags
Go to Top