Loading Events

Četrtek, 22. februar 2024, ob 19. 30

DVORANA GLASBENE ŠOLE NAZARJE

Program bo objavljen naknadno.

 

 

 

Sopranistka Mojca BITENC je z diplomo summa cum laude končala magistrski študij petja na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani v razredu Barbare Jernejčič Fürst ter še podiplomski študij petja na zagrebški akademiji za glasbo pri Vlatki Oršanić. Dodatno se je izpopolnjevala na seminarjih pri Heleni Lazarski, Vlatki Oršanić, KS Brigitte Fassbaender in kot štipendistka isaOperaVienna pri KS Eddi Moser na Dunaju. Diplomirala je tudi na ljubljanski Medicinski fakulteti. 

Prejela je študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani ter nekaj nagrad na mednarodnih pevskih tekmovanjih (1. nagrada, Lav Mirski, Osijek; 2. nagrada in nagrada občinstva, Reka; 2. nagrada, Nowy Sacz; 3. nagrada, Salzburg, Mozartovo tekmovanje; 2. nagrada, nagrada občinstva, nagrada za najboljši sopran in nagrada za najboljšo interpretacijo Mozartovega dela, Deutschlandsberg). 

V slovenskih opernih gledališčih je upodobila Papageno in Pamino (W. A. Mozart, Čarobna piščal), Evridiko (C. W. Gluck, Orfej in Evridika), Liu (G. Puccini, Turandot), Ksenijo (V. Parma, Ksenija), Donno Anno (W. A. Mozart, Don Giovanni), Antonio (J. Offenbach, Hoffmannove pripovedke), Violetto Valery (G. Verdi, La Traviata) in Marinko (B. Smetana, Prodana nevesta), Neddo (R. Leoncavallo, I Pagliacci), Marguerito (Ch. Gounod, Faust) in Michaëlo (G. Bizet, Carmen). 

Na poletnem festivalu Zomeropera v Alden Biesnu (Belgija) je nastopila v vlogi Tatjane (P. I. Čajkovski, Jevgenij Onjegin), na poletnem festivalu v Bregenzu (Avstija) je poleti 2017 interpretirala grofico Almavivo v Mozartovi Figarovi svatbi, leta 2018 pa je tam z vlogo Micaële (G. Bizet, Carmen) nastopila na slovitem odru na jezeru. Gostovala je v HNK Ivan pl. Zajc v Reki v vlogi Maje (Z. Juranić, Opera po Kamovu) in Nedde (R. Leoncavallo, I Pagliacci) ter na festivalu Tiroler Festspiele v Erlu v vlogi Gerhilde (R. Wagner, Die Walküre). Nazadnje je gostovala v opera v Frankfurtu v vlogi Donne Anne (W. A. Mozart, Don Giovanni) in prejela odlične kritike. 

Kot solistka je sodelovala z različnimi orkestri in zbori (Dunajski simfoniki, zbor in orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija, orkester budimpeštanske opere, orkester krakovske opere, orkester reške opere, Simfonični orkester Cantabile …). Kot koncertna pevka sodeluje tudi z različnimi pianisti. Leta 2023 je bila imenovana za ambasadorko Glasbene šole Nazarje.

V sezoni 2023/2024 bo nastopila v SNG Opera in balet Ljubljana v vlogah Tatjane (P. I. Čajkovski, Evgenij Onjegin), Mimi (G. Puccini, La Boheme) in Fiordiligi (W. A. Mozart, Cosi fan tutte), na koncertnem področju bo med drugim solistka v Bachovem Pasijonu po Janezu v Cankarjevem domu in Dvořákovem delu Stabat Mater s Slovensko filharmonijo.

 

Baritonist Domen KRIŽAJ je z diplomo summa cum laude magistriral na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu izr. prof. Matjaža Robavsa, potem ko je na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani zaključil tudi študij medicine. Prejel je številna priznanja in nagrade tako na domačih kot tujih tekmovanjih, med drugim 2. nagrado na prestižnem mednarodnem tekmovanju Neue Stimmen v Nemčiji, 1. nagrado in nagrado za samospev na mednarodnem tekmovanju Ada Sari na Poljskem, 1. nagrado na mednarodnem tekmovanju Ferruccio Tagliavini v Avstriji, tri 1. nagrade na Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov, 2. nagrado in nagrado publike na mednarodnem tekmovanju Otto Edelmann na Dunaju ter 3. nagrado na mednarodnem tekmovanju Zinka Milanov na Reki. Prejel je tako Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani, kot Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani. 

Redno gostuje tudi na različnih festivalih in drugih opernih hišah, na poletnem festivalu Alden Biesen v Belgiji je nastopil v naslovni vlogi kot Evgenij Onjegin, v reški operni hiši na Hrvaškem je upodobil Alberta v Wertherju, kot Alfio je nastopil v Mascagnievi enodejanki Cavalleria Rusticana na festival Baden-Baden, kot konzul Sharples je nastopil na prestižnem festival v Bregenzu. Na slovenskih odrih je nedavno debitiral v SNG Maribor kot Escamillio v opera Carmen in kot Rodrigo v Verdijevem Don Carlosu. Večkrat je nastopil tudi na festivalu Tiroler Festpiele Erl v Avstriji, kjer je upodobil Heeruferja (Lohengrin), Davida (L’amico Fritz) ter kralja Arturja (Chausson, Le Roi Arthus), poleg tega je nastopil na novoletnem koncertu 2022 ter kot Jezus v Bachovem Pasijonu po Mateju. Bil je tudi del programa “Young singers project” na salzburških slavnostnih igrah, kjer je nastopil kot Englischer Hauptmann (Braunfels, Jeanne d’Arc) in Deputati Fiamminghi (Verdi, Don Carlos). Leta 2016 je v okviru nemške televizijske hiše SWR nastopil v šovu “Junge Opernstars”. 

Domen Križaj član ansambla v Operi Frankfurt. V sezoni 2023/2024 bo nastopil kot Rodrigo v Verdijevem Don Carlu ter Wolfram v Wagnerjevi opera Tannhäuser. Poleg tega bop el v dveh Mozartovih operah, in sicer kot Papageno v Čarobni piščali ter kot Grof v Figarovi svatbi. V Frankfurtu je v preteklih sezonah med drugim nastopil kot Grof (R. Strauss, Capriccio), Evgenij Onjegin (Čajkovski, Evgenij Onjegin), Lescaut (Puccini, Manon Lescaut), Zar (Weill, Zar se pusti fotografirati),Albert (Massenet, Werther), Sharpless (Puccini, Madama Butterfly), Don Alfonso (Mozart, Cosi fan tutte) in Heerufer (Wagner, Lohengrin). Preden se je pridružil Operi v Frankfurtu, je bil član ansambla v Teatru Basel, kjer je upodobil številne vloge, kot so Marcello (Puccini, Boheme), Sharpless (Puccini, Madama Butterfly), Ned Keene (Britten, Peter Grimes), Pavel (Nono, Al gran sole carico d’amore), Kaiser Overall (Ulmann, Kaiser von Atlantis) in druge. 

 

Pianistka Andreja KOSMAČ je z odliko diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak. Po diplomi se je izpopolnjevala pri prof. S. Gadžijevu, prof. M. Van den Hoeku na dunajskem Konservatoriju ter na mojstrskih tečajih pri profesorjih J. Lateinerju, L. Brumbergu, S. Falvaiu, R. Vardu in O. Maisenbergu. Že v času študija je imela več samostojnih in komornih koncertov v Sloveniji, Avstriji, Italiji in Veliki Britaniji. Sodelovala je na številnih tekmovanjih in prejela vrsto prvih nagrad: Mozartovo klavirsko tekmovanje v Ljubljani 1991, TEMSIG 1992 in 1995, Mednarodno klavirsko tekmovanje Konzerteum v Grčiji 1995. Leta 1996 je prejela študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Arhivsko je snemala za RTV Slovenija in italijanski RAI ter sodelovala pri izdaji več zgoščenk.
Kot solistka je igrala z orkestrom SGBŠ, orkestrom Slovenske filharmonije, s Simfoniki RTV Slovenija, leta 2004 pa je kot predstavnica Slovenije nastopila z moskovskim komornim orkestrom Kremlin. Trenutno se posveča predvsem igranju komorne glasbe. Na recitalih in koncertnih nastopih nastopa z uveljavljenimi domačimi in tujimi umetniki, predvsem s pevci in flavtisti. Pogosto kot korepetitorka sodeluje na mojstrskih tečajih, ki jih vodijo vrhunski umetniki.
Kot pedagoginja je dejavna na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kot umetniška sodelavka pa tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

 

 

Go to Top