Loading Events

Sobota 18. april 2020 ob 20. uri!

ŠPORTNA DVORANA NAZARJE

Spoštovani.

Vljudno vabljeni na koncert ob predstavitvi novega koncertnega klavirja.

SOLISTI:

MOJCA BITENC KRIŽAJ – sopran

ALEKSANDAR SERDAR – klavir

GREGOR RAVNIK – tenor

MARJAN BUNIČ – povezovanje

SIMFONIČNI IN PIHALNI ORKESTER, BIG BAND TER PLESALCI IN PEVCI GLASBENE ŠOLE NAZARJE.

 

SOPRANISTKA MOJCA BITENC KRIŽAJ je z diplomo summa cum laude končala magistrski študij petja na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani v razredu Barbare Jernejčič Fürst ter še podiplomski študij petja na zagrebški akademiji za glasbo pri Vlatki Oršanić. Na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani je končala tudi študij medicine. Dodatno se je izpopolnjevala na seminarjih pri Heleni Lazarski, Vlatki Oršanić, KS Brigitte Fassbaender in kot štipendistka isaOperaVienna pri KS Eddi Moser na Dunaju. Kot solistka je sodelovala z različnimi orkestri in zbori (Dunajski simfoniki, zbor in orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija, orkester Budimpeštanske opere,  orkester Krakowske opere …). Prejela je študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani ter nekaj nagrad na mednarodnih pevskih tekmovanjih (Osijek, Reka, Nowy Sacz, Salzburg, Deutschlandsberg). V slovenskih opernih gledališčih se je predstavila z vlogami Papagene in Pamine (W. A. Mozart, Čarobna piščal), Evridike (C. W. Gluck, Orfej in Evridika), Liu (G. Puccini, Turandot), Ksenije (V. Parma, Ksenija), Donne Anne (W. A. Mozart, Don Giovanni), Antonie (J. Offenbach, Hoffmannove pripovedke), Violette Valery (G. Verdi, La Traviata), Marinke (B. Smetana, Prodana nevesta). Na poletnem festivalu Zomeropera v Alden Biesnu (Belgija) je nastopila v vlogi Tatjane (P. I. Čajkovski, Jevgenij Onjegin), na poletnem festivalu v Bregenzu (Avstija) je poleti 2017 interpretirala grofico Almavivo v Mozartovi Figarovi svatbi, leta 2018 pa je tam z vlogo Micaële (G. Bizet, Carmen) nastopila na slovitem odru na jezeru. V letošnji sezoni bo upodobila Neddo (R. Leoncavallo, Glumači) v SNG Opera in balet Ljubljana, v prihodnji pa jo čaka gostovanje v hamburški državni operi.

 

ALEKSANDAR SERDAR, rojen v Beogradu, je po študiju v Novem Sadu šolanje nadaljeval v ZDA in Italiji. Na njegovo pianistično oblikovanje sta vplivala v prvi vrsti Sergio Pericaroli in Leon Fleisher.

Kot mlad pianist je sodeloval na številnih mednarodnih tekmovanjih, kjer je prejemal visoke nagrade. Med najpomembnejšimi so: Arthur Rubinstein v Tel Aviv-u, Monza-Rina Salla Galo, Vercelli, Carlo Zechhi, ki so močno vplivale na začetek njegove mednarodne glasbene kariere.

Aleksandar Serdar je igral na recitalih in nastopal z orkestri skoraj po vseh evropskih državah, v ZDA, Braziliji, Peruju, Maroku, Izraelu, na Tajskem in Japonskem. Igral je s številnimi simfoničnimi orkestri (Beograd, Bremen, Sofija, Zagreb, Torino, München, San Hose, Dresden…) in znanimi dirigenti (Jean-Claude Casadesus, Jorg Peter Weigle, Emil Tabakov, Mendi Rodan, Marcello Viotti, Michael Plason. Nastopa v različnih koncertnih dvoranah kot so: Theatre Chatelet, Auditorium du Louvre, Tonhalle in Zürich, Alice Tully hall in New York Lincoln Center in na festivalih, med njimi: “La Roque d’Antheron, Folles Journeaus in Nantes, Sully sur Loire, St. Riquier, Schleasu Holstein in Hamburg, Montpellier Festival of Radio France.

Aleksandar Serdar je prvi CD posnel za diskografsko hišo EMI in dobil izvrstne ocene glasbenih kritikov.

Ukvarja se tudi s pedagoškim delom. Od leta 1999 poučuje na Fakulteti glasbene umetnosti v Beogradu, predava tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Od šolskega leta 2017/18 deluje tudi na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje in Glasbeni šoli Nazarje. Pogosto sodeluje kot član žirije na različnih nacionalnih in mednarodnih tekmovanjih.

GREGOR RAVNIK je pevsko šolanje začel kot učenec solopetja pri prof. Tanji Grlica v Kopru. Študij petja je nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu red. prof. Pije Brodnik. Leta 2018 je z odliko diplomiral in nadaljuje šolanje na podiplomskem študiju. Prejel je številne najvišje nagrade na državnem in mednarodnih pevskih tekmovanjih v tujini. Leta 2014 je sodeloval kot solist na svetovni premieri opere Vojna in mir avtorja Larryja Coryella, ki je bila premierno uprizorjena v Cankarjevem domu v Ljubljani, nato pa še v Novi Gorici in Zagrebu ter maja 2015 v Rusiji. Sodeloval je kot solist pri izvedbi Monteverdijevega dela Vesperae (Večernice)  v Ljubljani ter kot solist pri izvedbi Bachovega Janezovega pasijona pod vodstvom prof. Marka Vatovca. Predstavil se je na koncertih s Slovensko filharmonijo v ciklu Mladi mladim ter kot solist pri izvedbi Beethovnove Fantazije op. 80 za klavir, zbor in soliste v Cankarjevem domu pod taktirko dirigenta En Shaoja. Leta 2016 in 2017 se je predstavil v nosilni vlogi v otroški operi Brundibar, ki je bila uprizorjena v Cankarjevem domu v Ljubljani. Prav tako je maja 2017 v isti dvorani sodeloval kot solist v vlogi Quinta v operi Obrat vijaka skladatelja B. Brittna pod okriljem Akademije za glasbo v Ljubljani. Leta 2018 se je predstavil v glavni vlogi v opereti Hmeljska princesa v Žalcu (režija: Jaša Koceli, dirigent: Simon Dvoršak). Maja 2019 je debitiral v SNG Opera in balet v Ljubljani z vlogo Normana v operi Lucia di Lammermoor. Prav tako je v istem mesecu sodeloval v Vokalnem abonmaju Slovenske filharmonije z izvedbo Očenaša skladatelja L. Janáčka pod taktirko dirigenta Marka Vatovca. Od leta 2019 sodeluje tudi s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem, s katerim je jeseni 2019 uprizoril Martinujevo opero Ženitev, v decembru in februarju 2020 pa Kingovo Snežno kraljico v Cankarjevem domu.
V oktobru 2019 se je predstavil v SNG opera in balet Ljubljana v projetku Ljubezenski valčki in Novi ljubezenski valčki pod vodstvom Mojce Lavrenčič ter v ciklu Mladi mladim z orkestrom Slovenske filharmonije v Galusovi dvorani Cankarjevega doma prav tako pod vodstvom Mojce Lavrenčič.
Novembra je prejel Prešernovo nagrado za umetniške dosežke. V februarju 2020 smo ga lahko videli na odru KCJT v Novem mestu v vlogi Jožefa v novi operi Julija.

Go to Top